Robert Nogacki
Kontrowersje wokół
oferty inwestycyjnej Finroyal-FRL Capital
[16.01.2008] Od
kilku dni w Internecie pojawiają się informacje na temat
wejścia na polski
rynek kapitałowy
nowego gracza: Finroyal-FRL Capital Limited. Zgodnie z wiadomością,
która dotarła do niżej podpisanego:
"Finroyal, międzynarodowy koncern
inwestycyjny z siedzibą w Londynie rozpoczyna obecnie dynamiczną
ekspansję na terenie
Polski. Swoje oddziały ma już w takich miastach jak Londyn,
Genewa, Paryż czy Kopenhaga zaś na rynku istnieje już od 32
lat. W związku z rozwojem sprzedaży wprowadza nowy produkt
na polskim rynku finansowym - kontrakt lokacyjny na poziomie
12% w skali rocznej. Najważniejsze jego zalety to przede wszystkim
bezpieczeństwo lokaty i zarazem wysokie oprocentowanie charakterystyczne
dla funduszy inwestycyjnych. Nie można jednak porównać tego
rozwiązania do żadnego innego na rynku ze względu na atrakcyjność
tej formy oszczędności..." (całość
notki reklamowej Finroyal można wczytać tutaj).
Jednocześnie rozpoczęła się intensywna obecność
Finroyal na forach dyskusyjnych. Na wielu forach związanych
z rynkiem kapitałowym
pojawiają się
posty
w stylu:
"wszędzie można dostać- 4-5%, ale nie jest to procent
mnie satysfakcjonujący. czy ktoś z was słyszał o finroyal.com/pl
?- oni ponoć mają 12 %, ale czy to prawda?" (pisownia
oryginalna - przyp. R.N.)
Wystarczy porównać różne posty, aby postawić
roboczą tezę, że jest to zorganizowana kampania "marketingu
szeptanego", a nie spontaniczne
zainteresowanie
dyskutantów (por. 1; 2; 3; 4 i
inne).
* * *
Po wstępnej analizie oferty Finroyal (FRL
Capital Limited) nie ukrywam bardzo poważnych trudności ze zweryfikowaniem
informacji przedstawianych
przez
w/w spółkę.
Po pierwsze, nie wyobrażam sobie możliwości
stworzenia "kontraktu
lokacyjnego", który przynosi stały dochód na poziomie
12 proc. rocznie a jednocześnie oferuje "gwarancję porównywalną
z tą, która występuje w tradycyjnej lokacie bankowej".
Być może oznacza to, że umiejętności osób zarządzających FRL
Capital Limited nie tylko przekraczają moje umiejętności, ale
również granice mojej
wyobraźni,
tym
niemniej osobiście skłaniam się do poglądu, że nie potrafię
sobie wyobrazić mechanizmu działania takiego produktu finansowego,
ponieważ tego rodzaju inwestycyjne perpetuum mobile po prostu
nie istnieje i istnieć nie może (przynajmniej dopóki mówimy
tu realnej, gwarantowanej stopie
oprocentowania).
Po drugie, na swojej stronie WWW Finroyal
twierdzi, że jest akredytowanym członkiem GDCA,
zrzeszającej podmioty rynku finansowego.
Jest to o tyle ciekawe, że GDCA
wydało komunikat, w którym stwierdza, że logo GDCA na stronie
WWW Finroyal zostało sfałszowane.
Po trzecie, jeśli dla kogokolwiek moje osobiste
doświadczenie ma pewne znaczenie, to uprzejmie informuję, że
nigdy nie słyszałem o FRL Capital Limited, do czego niniejszym
bezwstydnie się przyznaję pomimo, że jest to "międzynarodowy
koncern inwestycyjny", który "na rynku istnieje już
od 32 lat" (gwoli ścisłości: domena
internetowa finroyal.com została zarejestrowana w dniu 20 kwietnia
2007 r., podobnie jak domena
finroyal.eu, zaś spółka
FRL Capital została wpisana do rejestru handlowego
Anglii i Walii w dniu 23 marca 2007 r.; na wcześniejsze
ślady istnienia "międzynarodowego
koncernu inwestycyjnego" FRL Capital Limited nie natrafiłem.
FRL Capital Limited nie wyjaśnia również swojej struktury właścicielskiej,
ani historii, nie podaje nazwisk członków zarządu i ich doświadczenia,
ani nazwisk osób zarządzających aktywami i ich doświadczenia.
Dodajmy jeszcze, że adresy "oddziałów" FRL Capital
Limited w Szwajcarii, Danii i Francji pokrywają się z adresami
placówek znanej również z Polski firmy Regus, która zajmuje
się wynajmem tzw. wirtualnych
biur).
Warto także zwrócić uwagę, że:
- podmiot o nazwie FRL Capital Limited nie jest
zarejestrowanym w Polsce domem maklerskim, ani nie notyfikował podjęcia działalności
w Polsce jako zagraniczna firma inwestycyjna. Nie notyfikował również podjęcia
działalności transgranicznej w Polsce jako zagraniczna instytucja kredytowa,
ani nie jest zagranicznym funduszem inwestycyjnym który notyfikowałby
podjęcie działalności w Polsce;
- elektroniczne przeszukiwanie bazy firm inwestycyjnych zarejestrowanych
w Wielkiej Brytanii nie wskazuje, aby spółka FRL Capital Limited
była zarejestrowana jako
podmiot uprawniony do zarządzania aktywami w Wielkiej Brytanii przez Financial
Services Authority.
Nie jest więc jasne jaka jest podstawa prawna
do oferowania przez FRL
Capital Limited swojego "kontraktu lokacyjnego".
Nie do końca też wiadomo, czym w ogóle jest ów "kontrakt
lokacyjny",
albowiem termin ten nie jest znany prawu polskiemu, acquis
communautaire, ani prawu anglosaskiemu (location contract to
ewentualnie umowa dotycząca korzystania z nieruchomości, ale
raczej nie to FRL Capital Limited ma na myśli).
Po analizie ogólnych
warunków umowy uważam za prawdopodobne zakwalifikowanie "kontraktu
lokacyjnego" jako pożyczki
udzielanej
przez klienta na rzecz FRL
Capital Limited, chociaż dokumenty FRL
Capital Limited nie używają wprost tego terminu. Własność środków
klienta przechodzi więc na FRL Capital Limited, który rozporządza
nimi jak innymi środkami własnymi. Co się dzieje z tymi środkami?
W jednym miejscu strony WWW Finroyal można przeczytać, że "w
skład portfela inwestycyjnego wchodzą przede wszystkim depozyty,
papiery dłużne,
jednostki uczestnictwa specjalistycznych funduszy inwestycyjnych
a także inne aktywa o wysokiej płynności". W
innym, że "wszystkie
generowane zyski przeznaczane są na inwestycje poza rynkiem
publicznym w tym w segment PE/VC oraz tworzenie rezerw, koniecznych
dla zachowania bezpieczeństwa i płynności rozliczeń." Nie
jestem pewien, czy są to deklaracje zbieżne...
Reprezentujący w Finroyal w Polsce p. Andrzej
Korytkowski, którego poprosiłem o kilka słów komentarza podtrzymał
twierdzenie, że FRL Capital Limited działa nieprzerwanie (i
bez przekształceń podmiotowych) od 32 lat. Przyznał, że FRL
Capital Limited nie jest nadzorowany przez Financial
Services Authority w Wielkiej Brytanii, albowiem "w jego ocenie" nie jest to
konieczne (De gustibus non disputandum es - aczkolwiek mam
co do tego
wątpliwości; ponadto pisemna informacja Finroyal
zawiera twierdzenie, że
"Finroyal to również bezpieczeństwo
wypłacalności gwarantowane dzięki wielu zabezpieczeniom. Wśród
nich jest brytyjski nadzór FSA Financil Services Authority").
Andrzej Korytkowski przyznał także, że działalność FRL
Capital nie została notyfikowana KNF, co jego zdaniem jest
słuszne, albowiem spółka nie ma w Polsce
oddziału, ani przedstawicielstwa (również w tej kwestii zgłaszam
zdanie odrębne: FRL
Capital Limited ma "Biuro
Operacyjne" w
Warszawie, co jest formułą nieznaną prawu polskiemu. Jeśli "Biuro
Operacyjne" służy
do prowadzenia działalności gospodarczej to jest oddziałem
de facto, jeśli zajmuje się reklamą to jest przedstawicielstwem
de facto. Tertium non datur).
Podsumowanie
Trudno definitywnie przesądzić, czy Finroyal
ma tylko pewien problem z precyzyjną komunikacją medialną
(czytelne wyjaśnienie
struktury i historii "międzynarodowego koncernu inwestycyjnego",
podstaw prawnych dla operacji w Polsce, zasad działania produktów
finansowych
Finroyal) i
obsługą prawną swojej działalności, czy też problem działalności
tej firmy ma charakter bardziej złożony. W każdym razie w kontaktach
z "międzynarodowym koncernem
inwestycyjnym" Finroyal warto zachować ostrożność
adekwatną do okoliczności stanu faktycznego.
Doradztwo
Skarbiec oferuje usługi m. in. w zakresie prowadzenia śledztw
gospodarczych i weryfikowania ofert inwestycyjnych.
Portal Skarbiec.Biz
jako pierwszy konsekwentnie informował o nieprawidłowościach
w ramach Warszawskiej
Grupy Inwestycyjnej ("WGI") i podtrzymywał to stanowisko
pomimo rozlicznych "wyjaśnień" ze strony kierownictwa
WGI. Jako jedyne większe medium nie zamieścił ani jednych
przeprosin,
ani sprostowania
pod adresem kierownictwa WGI. Przypomnijmy, że sprawa
zakończyła się ostatecznie upadłością WGI DM oraz WGI
Consulting. W toku postępowań upadłościowych potwierdzono
istnienie poważnych nieprawidłowości w działalności WGI.
Portal Skarbiec.Biz
zamieszcza również własne ostrzeżenia przed nierzetelnymi
ofertami
inwestycyjnymi (kliknij
tutaj).
Adres
do korespondencji
Doradztwo Skarbiec.Biz
doradztwo@skarbiec.biz
Sheraton Plaza
ul. Prusa 2
00-493 Warszawa
|
>>> POWRÓT
do informacji z rynku giełdowego
Skarbiec.Biz publikuje na
bieżąco najszerszy na rynku wybór informacji na temat dostępnych ofert
inwestycyjnych. Opracowane przez Skarbiec.Biz e-booki "Biblioteczka
inwestora" oraz "Encyklopedia prawa" są największymi tego
rodzaju przedsięwzięciami w polskojęzycznej części Internetu.
Na "Skarbiec.Biz" składa się już ponad
2.500 stron internetowych. By pomóc Czytelnikom w odnalezieniu
się w takiej ilości materiału, opracowałem mapę
portalu.
Zachęcam również do korzystania
z wewnętrznej wyszukiwarki internetowej, która znajduje się w
prawnym, górnym rogu każdej strony serwisu.